Smażyć możesz na różnych rodzajach tłuszczów, między innymi: masło klarowane, olej kokosowy, oliwą z oliwek, czy smalec. Te cztery będą najbardziej stabilne i najmniej podatne na wpływ wysokiej temperatury. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w artykule przedstawionym poniżej: [...]
smalec lepszy do smażenia,naleśniki są super, ale nie każdy lubi, masło ma aromat lepszy, pasuje bardziej do ciasta %-) a zarabiam wystarczająco, ale jak już mówiłem, szału ni ma
koledzy widzę z libido dobrze bo temat cycków od razu pociągnięty %-) a jezeli chodzi o żarcie to do smażenia podobno oliwa z oliwek nienajlepszy wybór - lepszy byłby smalec (sic! %-)), masło albo rzepakowy, najlepsza opcja na redukcji to smażenie na PAMie albo bez tłuszczu na teflonie
Kiedyś czytałem że smalec nie jest najgorszym tłuszczem do smażenia ale luzik będę na mieście to się rozejrzę za jakimś z wymienionych olei roślinnych. A tak poza tym czasem smażę na ''masełku'' w składzie pisze że zrobione jest 84% tłuszczy roślinnych więc troszkę lepsze niż smalec będzie? A tak na koniec okej zrobię tak jak piszesz z tymi [...]
[...] - rzadko -fasolka zielona - rzadko -wołowina (1x przez te 5 dni) -białko wpc -masło migdałowe -rzadko -mix sałat -cebula -rzadko do smażenia tylko tłuszcz zwierzęcy (smalec) i z tych składników tylko korzystam w tygodniu awaryjnie, na jakiś atak dozwolone mam: cola zero, chipsy z suszonego sera lub w skrajnym przypadku batonik proteionowy [...]
dzięki wielkie za już uzyskane wskazówki, co do smażenia to raczej chodzi mi o to, czy podczas tego procesu tracimy jakies wartości odżywcze naszego posiłku i czy smalec nie wchodzi w jakieś dziwne reakcje z naszym daniem. a co do siłki to fakt, wyraziłem się niejasno - chodzi mi o to, że mam 3 zmiany więc po prostu na popołudniówkach HIIT raczej [...]
[...] jest pożądanym składnikiem zdrowej diety. 4. O oleju słonecznikowym już wspomniała sss. Jeśli chodzi o tłuszcze do smażenia, to sięgnij po olej kokosowy, masło klarowane, smalec. 5. Gotowe pieczywo to zawsze ryzyko spulchniaczy, polepszaczy, cukru, karmelu i innych świństw. Spróbuj upiec sama lub wybierz inne, bardziej wartościowe źródło [...]
[...] jest masło. Akurat temperatura scięcia białka jajka jest niższa niż temperatura dymienia masła.. Oliwa jest dość uniwersalna jesli chodzi o spożycie na zimno/ciepło. Osobiście nie lubię oleju kokosowego ale do smażenia mięsa się nadaje (wolę smalec). Nie polecam wynalazków typu spray... Zmieniony przez - Paatik w dniu 2017-08-07 13:18:39
Olej kokosowy, smalec, masło klarowane, spraye do smażenia to najlepsze produkty w tym kierunku. Oliwa jak najbardziej też może być. Tutaj możesz poczytać: https://potreningu.pl/articles/5147/oliwa-do-smazenia-czemu-nie
smalec jest ok. oliwa z oliwe ta bogata w tluszcze jednonienasycone jest ok do krotszego smazenia, ta bogata we wielonienasycone (n-6) nie nadaje sie w ogole do smazenia
Przeczytajcie co pisze na opakowaniu, najczesciej jest napisane, ze do stosowania na zimno i smazenia ale krotkotrwalego. Do smazenia tluszcze nasycone typu olej kokosowy, palmowy, smalec. ______ Kawosz ____________________________ Kucharek w Jadlodalni Zajrzyj i moze cos dopisz: http://www.sfd.pl/topic.asp?topic_id=114662
[...] proszę: http://potreningu.pl/diety/artykuly/950/jaki-rodzaj-tluszczu-jest-najlepszy-do-salatek Smażyć możesz na oliwie jedynie krótko-do dłuższego smażenia masło/smalec Poza tym,olej słonecznikowy nie powinien być dla nikogo źródłem tłuszczów w diecie,ze względu na dużą przewagę o6 Zmieniony przez - Szprota94 w dniu 2012-07-24 [...]
do smażenia dobry bedzie teflone nie przywiejaący , Pam, smalec to polecam nie polecam smażyć na oleju z włoskich, bardziej by sie nadawał już olej z laskowych ale także szkoda marnować jego właściwości. Jak pisałem wyżej ew do krótkiego smażenia na małym ogniu oliwa z oliwek
[...] toksyczny). Z tego co przeczytalem moje zdanie jest takie, że oliwa z oliwek jest mocno przereklmowana. Takze, jesli chodzi o tluszcze moje zdanie jest takie - surowki - olej rzepakowy lub odrobina lnianego( tu szczegolne wymagania odnosnie oleju) do smazenia - smalec ( najelpiej od zaprzyjaznionego rolnika)- pieczywo - maslo extra (>80%tłuszczu)
-spartan- Oliwa z oliwek to jednonienasycone kwasy tluszczowe. Jest to jedno z najlepszych zrodel tych tluszczow. Olej lniany w kwas tluszczowy ALA z grupy omega3. Wiec nie moze byc zamiennikiem dla oliwy. Ale bedzie bardzo dobrym dodatkiem do diety. Mozna cwiczyc po sniadaniu, sam tak robie od wielu lat Wszystkie, ktore wymieniles beda dobre do [...]